Att ta från de rika och ge till de fattiga

Publicerad

Just nu pågår ett naturvårdsarbete på Brattforshedens och Karlstads flygfält, och det är ett projekt i Robin Hoods anda.

Det gamla krigsflygfältet på Brattforsheden har en artrik flora, Karlstad Airport en fattig. När en flygplats anlagts tar det många år innan naturen återhämtar sig. Nu får fattiga Karlstad hjälp av rika Krigsflygfält 16. För på det gamla flygfältet finns cirka 40 arter av örter och gräs och 400 insektsarter.

Resultatet av slåttern på brattforsfältet sprids runt landningsbanan utanför Karlstad. Fröna gror och en hel del insekter följer också med. På så sätt ökar Karlstad Airport sin biologiska mångfald och framstår som en ovanligt framsynt flygplats.

– Jag har aldrig hört talas om en modern flygplats, som aktivt har gått in för att lägga dit hö för att få dit örter och insekter och på sätt skynda på processen att öka mångfalden. Det är väldigt bra gjort, säger Sven-Åke Berglind, biolog på länsstyrelsen i Värmland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.