Åtta viltolyckor per dygn

Uppdaterad
Publicerad

Även om antalet viltolyckor minskar något är varje olycka en tragedi för den som drabbas.

Journalisten Sven Årnes har oräkneliga gånger rapporterat om viltolyckor. Men för ett par veckor sedan blev han själv föremål för olycksrapporteringen. På väg hem från ett arbetspass på SVTs Värmlandsnytt kom vilt i hans väg.

– Jag och min fru, som jag hade bredvid mig, passerar Värmskog och kommer ut på en raksträcka. Jag hinner nog registrera fyra ben uppe till höger, för det var en slänt ner, och hinner reagera såpass att jag tvärbromsar och håller hårt i ratten. Så säger det bara pang, berättar Sven Årnes.

2 850 viltolyckor

Det var en älg som kom i vägen för Sven Årnes. Och han är långt ifrån ensam om att ha krockat med ett vilt. Under 2013 inträffade hela 2 850 viltolyckor i Värmland. Det ger ett genomsnitt på 7, 8 viltolyckor per dag. Och det är inte alla som klarar sig lika bra som Sven Årnes och hans fru.

– Jag fick lite skärskår på händerna, liksom min fru. Men det var det hela så det gick ju otroligt bra, berättar han vidare.

Viltstammarna minskar

Just nu pågår den årliga Viltolycksveckan, där Nationella viltolycksrådet genomför en informationskampanj för att minska antalet viltolyckor. Och under det senaste halvåret har antalet viltolyckor minskat något.

– Minskningen gäller i huvudsak rådjur och är på runt tio procent för Värmlands del. Vi kan väl i någon mån tro att det påverkats av att vi informerar och att trafikanterna är försiktigare och kör saktare vid de tider som risken är störst att råka ut för viltolyckor. Men den största orsaken är nog att viltstammarna minskat, konstaterar polisinspektör Bengt Stevensson som deltar i informationskampanjen.

– Man tänker ju oftast att sådant inte händer mig. Nu vet jag bättre, säger Sven Årnes.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.