Avkristnat advent – inget för biskopen

Publicerad

Avkristnat adventsfirande för skolbarnen är inget för kyrkorna i Karlstads stift. Det slår biskopen fast efter att Skolverket gjort klart att det inte får förekomma religionsutövning under skoltid.

– Om man inte vill ha någon form av inslag som berör det kristna innehållet i en helg är det inte möjligt för oss att hitta en samverkan, säger Esbjörn Hagberg som är biskop i Karlstads stift.

Det var när rektorn vid Kyrkhedens skola i Ekshärad beslöt stoppa den traditionella adventsgudstjänsten på skoltid som konflikten kom i dagen. Rektorns beslut grundade sig på skollagen och i helgen förtydligade Skolverket vad som gäller.

– Skolan får inte ordna en avslutning eller samling där skolbarnen, under den tiden det råder skolplikt, förväntas vara med på religionsutövning, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket.

– Skolavslutning är ingen kristen högtid. Där kan kyrka och skola hitta ett gott sätt att förhålla sig till varandra och tala om grundläggande mänskliga värderingar. Men det blir komplicerat när man talar om de kristna högtiderna. Att ta bort det kristna budskapet är naturligtvis inget vi kan bidra med utan vi vill ju tillföra ett innehåll i de kristna högtiderna, säger Esbjörn Hagberg.

Biskopen är inte det minsta intresserad av att avkristna högtiderna för att få skolelever till kyrkan. Och de möjliga kompromisser som Skolverket föreslår ger han inte heller särskilt mycket för.

– Jag kan tänka mig att i många skolor är Stilla natt en sådan psalm som hör till traditionen, säger Anna Ekström.

– Den har ett centralt kristet innehåll, säger Esbjörn Hagberg. Kristus till jorden är kommen, oss är en frälsare född. Det är väl en trosbekännelse om något.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.