Barnböcker om återvinning kan prisas

Uppdaterad
Publicerad

Jeff Nilsson från Karlstad kan den 27 november bli årets entreprenör för hela den svenska återvinningsbranchen. Men det är inte för sitt mer än 40 år långa engagemang i branchen, som han kan komma att prisas för, utan för sina barnböcker om Skrot-Sverre.

– Man saknar böcker om återvinning, speciellt för barn. Så jag tänkte att nu ska jag hitta på något, säger Jeff Nilsson.

Nästan samtliga av personerna i Jeff Nilssons böcker har levt och huvudpersonen Skrot-Sverre, en nioårig pojke, är en liten Jeff Nilsson. Historierna är självupplevda och tanken är att det ska bli tio böcker om Skrot-Sverre.

Dold talang

Jeff Nilsson har inte bara skrivit böckerna, han har även illusterat dem.

– Jag tecknade böcker i min ungdom tills jag var 15 år. Men det var länge sen. Till och med min fru blev chockad när jag började teckna nu, säger Jeff Nilsson.

Mottagliga barn

Böckerna är tänkta för barn i nio-tio-årsåldern. Varje bok har en story och rejäla faktarutor så det är folkbildning.

– Man ser hur miljön förstörs idag runt om i världen och dagens ungdom är mottagliga på ett helt annat sätt än vad man själv var. De förstår att så här kan man inte hålla på. Med de här barnböckerna vill jag berätta om hur det var förr och varför man gör si och så, säger Jeff Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.