Josefin jobbar hellre i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Barngrupperna inom förskolan har blivit så stora att personalen bara hinner med det mest akuta som att se till att barnen får mat och får komma ut. Det menar en förskollärare i Årjäng som nu lämnat verksamheten i protest

De senaste fem åren har Josefin Nilsson i Låbbyn i Årjäng arbetat som förskollärare. Men sedan augusti i år arbetar hon inte längre i Sverige. Hon fick helt enkelt nog av stora barngrupper inom förskolan i Årjäng och sökte sig till Norge.

– Man har ju ingen planeringstid över huvud taget så det blir att man får ta det mest akuta. Barnen har ju akuta behov av mat, de behöver ut och allt det där hinns ju med. Men det runt omkring är svårt. Det är svårt att arbeta målinriktat och sätta mål för vad barnen ska lära sig och vad de ska få ut av verksamheten , säger Josefin Nilsson.

SVT granskar förskolan

Inget extremfall

Årjängs kommun är inget extremfall när det gäller stora barngrupper. Ändå håller barn- och utbildningsnämndens ordförande med om att 2,75 anställda på 21 barn i 3-5-årsåldern och 2,75 anställda på 15 barn i 1-3-årsåldern är i högsta laget.

– Vi har något för låg bemanning i dagsläget i Årjängs kommun, det håller jag helt och hållet med om. Framför allt är det på småbarnsavdelningarna som vi gärna skulle vilja öka bemanningen. Vi arbetar hela tiden med att förbättra men vi har ett mycket ansträngt budgetläge i barn- och utbildningsnämnden så i dagsläget har vi inte kunnat se några möjligheter att öka bemanningen, säger Annika Holmstrand (C) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Årjäng.

– Det måste ju finnas en rimlig förutsättning för att göra en bra verksamhet. Dels ska barnen vara trygga och säkra. Det är ju ändå barn det handlar om, ganska små barn faktiskt. Dels finns det ju en läroplan som säger att det ska handla om pedagogisk verksamhet och inte förvaring. Då måste det ju finnas rimliga möjligheter till det, säger Ingrid Lindskog på Skolverket.

Josefin Nilsson arbetar förvisso i Norge men bor kvar i Årjäng. Och hon har sin 4,5-åriga dotter i Årjängs förskoleverksamhet.

– Personalen på Ellens förskola är helt underbar. Men jag ser ju hur de sliter med att försöka få till allting. Man kan inte begära hur mycket som helst av folk, att de ska orka. Det är en väldigt sliten yrkeskår över huvud taget. Jag känner att jag inte vill skaffa fler barn och sätta dem i den verksamhet som är just nu, säger Josefin Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet