Bärplockare med avtal

Uppdaterad
Publicerad

Förra året rapporterade vi om många problem i skogen för utländska bärplockare. I år är bärplockarna färre, men 300 finns i Värmland och vi har träffat några av dem i Munkfors.

Regnet vräker ned mitt i bärsäsongen, men de thailändska bärplockarna i Munkfors ser ändå glada ut när de första återvänder efter en hel dag i skogen.

– Vi plockar 50-60 kilo per person och dag, säger Chaiya Suwanjinda.

Bärplockarna är 150 i Munkfors. I Branäs finns ytterligare 150. Det är betydligt färre än förra året, då det var stora problem på olika håll i Sverige. Men här är villkoren klara.

– De har svenskt kollektivavtal, berättar Johan Borg, ekonomiansvarig på Ransäter Invest. Kommunal är den motpart som det thailändska bemanningsföretaget har tecknat avtal med. Där definieras lön, anställningstider, arbetsvillkor, semesterersättning och alla övriga anställningsvillkor. De får garanterad lön på drygt 19000 kr plus semesterersättning.

De thailändska bärplockarna bor i en gammal skola, har thailändsk kock och verkar väldigt nöjda.

– Det är OK, väldigt bra, säger Chaiya Suwanjinda, som tänker återvända nästa år också.

Vad blir det då av alla bär?

– Det blir sylt, saft och mycket bär går också till läkemedelsindustrin i Asien, konstaterar Johan Borg

 Och om någon vecka drar lingonplockningen i gång för bärplockarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.