Beslut om nytt bolag stoppas tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten har beslutat att Karlstads kommunfullmäktiges beslut inte ska gälla tills vidare.

Den 18 mars beslöt kommunfullmäktige i Karlstads kommun att bilda ett samägt aktiebolag med näringslivet för utveckling av infrastruktur och kommunikationer, Värmlands Näringslivsutveckling AB. Men beslutet överklagades av en person som också yrkade att det inhiberas, det vill säga tillfälligt stoppas, vilket förvaltningsrätten nu alltså beslutat om.

Beslutet omfattar 18 punkter, men den person som överklagat menar att beslutet inte kan anses berett, bland annat för att inga avkastningskrav nämns och inga avtal finns.

”Inhibitionen är utan verkan”

Karlstads kommun menar dock att inhibitionen från förvaltningsrätten är utan verkan. I ett pressmeddelande skriver kommunen:

”Förvaltningsrätten har inhiberat kommunfullmäktiges beslut att bilda aktiebolaget Värmlands Näringslivsutveckling tillsammans med näringslivet. Men samtliga 18 punkter i beslutet verkställdes redan dagen efter kommunfullmäktige och därför har förvaltningsrättens inhibition ingen verkan.”

Brott mot kommunallagen?

Förvaltningsrätten anser att det finns skäl att tillfälligt stoppa beslutet efter att kommunfullmäktiges beslut överklagats.

– Vi ska nu se om det kan vara ett brott mot kommunallagen. Det skulle kunna vara brott lika behandlingsprincipen. Det skulle kunna ses som ett statsstöd, säger Bo Forsberg, rådman på förvaltningsrätten.

Ulf Nyqvist, biträdande kommundirektör, är inte orolig över granskningen:

– Vi har testat det här på olika sätt med våra egna jurister och kommit fram till att det här är ett gångbart sätt, säger Ulf Nyqvist till Värmlandsnytt.

Tidigare kritik mot bolagsbildandet

Värmlandsnytt rapporterade i slutet av mars om kritik mot bildandet av bolaget Värmlands Näringslivsutveckling AB där 49 procent skulle ägas Karlstads kommun och 51 procent av det privata näringslivet. Då kom kritiken från Håkan Svenneling (V) som anklagade den styrande majoriteten för att medvetet kringgå offentlighetsprincipen för att hindra att Karlstadsborna ska få insyn i det nya bolaget. Den artikeln och tv-inslaget kommer du till via den här länken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.