Foto: TT

”Beslutet förvärrar konflikten”

Uppdaterad
Publicerad

Världsnaturfonden, WWF riktar nu skarp kritik mot beslutet att tillåta licensjakt på varg. Inte oväntat kommer även hård kritik från Naturskyddsföreningen.

– Dagens vargjaktbeslut kommer att skapa större motsättningar i rovdjurskonflikten och vi är besvikna på att regeringen inte tog tag i vargfrågan för att få en långsiktig och tydlig lösning, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF.

24 vargar får skjutas i Värmland och 12 i Örebro län, Dalarnas beslut dröjer. På WWF räknar man med att uppemot 44 vargar kan komma att skjutas totalt i landet under 2015.

Oklart om man ska överklagar

Organisationen är också kritisk till att beslutet inte kan överklagas i domstol längre utan bara till Naturvårdsverket. Ett märkligt förfarande eftersom det är Naturvårdsverket som delegerat vargjaktbesluten till länsstyrelserna, skriver man i ett uttalande.

– Det är häpnadsväckande att den tidigare regeringen medvetet satte naturvårdsorganisationernas rätt att överklaga myndigheternas beslut och tolkningar till domstol ur spel. Jag skulle inte bli förvånad om EU-kommissionen kommer att reagera med kraft mot jakten just på grund av detta, säger Tom Arnbom, rovsdjursexpert på WWF.

När samtliga länsstyrelser beslutat om jakten ska WWF ta ställning till ett eventuellt överklagande.

”Saknar rimliga proportioner”

Det är en svart dag för naturvänner skriver Naturskyddsföreningen som en reaktion på dagens beslut.

– Det här saknar alla rimliga proportioner. Vi hoppades i det längsta på att länsstyrelserna skulle välja att skydda de redan utsatta vargreviren. Jag är skakad av dagens beslut, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.