Polisen hittar ingen bomb

Uppdaterad
Publicerad

Ett brev kom till polisen i Värmland med hot om att spränga fyra bomber vid kungabesöket i Karlstad under torsdagskvällen. Polisen tog hotet på största allvar och spärrade av centrala Karlstad under flera timmar, men har avblåst efter att de inte hittat något.

Brevet innehåller ett bombhot i centrala Karlstad. Avsändaren hotade att spränga bomber klockan 17, men polisen hade fortsatt höjd beredskap till klockan 18.

– Vi har inte hittat någonting, men nu pågår en förundersökning som i nuläget har brottsrubriceringen olaga hot. Men vi minskar bevakningen och de externa resurserna i form av bombgrupp, bombhundar och helikopter lämnar, säger Tommy Lindh på polisen i Värmland.

Polisen spärrade under flera timmar av centrala Karlstad och tillkallade bombhundar. Innerstan var avstängd för bil- och busstrafik.

– Vi kan inte negligera ett sådant här hot. Så vi kommer att spärra av hela innerstan och det kommer inte att få finnas några fordon där inne. De fordon som står kvar ska bogseras bort, sa Rolf Sandberg, polismästare på torsdagseftermiddagen.

Hotar detonera fyra bomber

Gruppen skriver i brevet att de har med sig fyra stora bomber. Bomberna ska detonera vid residenset i Karlstad kl 17.

– Enligt den beskrivning de gör i brevet så är bomben likande den Breivik använde, säger Rolf Sandberg.

– Vi fick en kopia på brevet som var ställt till polisen, säger Rolf Matthies, redaktionschef på NWT.

NWT kontaktade polisen som har varit och hämtat brevet. En grupp som kallar sig Anders Behring Sympatigrupp Norra Europa beskriver i brevet hur de tänker detonera bomberna, enligt NWT.

Tar på sig Palmemordet

”En död kung och drottning är en bra kung och drottning”, skriver gruppen i brevet. De  skriver också i brevet att de stod bakom mordet på Olof Palme.

Dagens besök i Karlstad görs som en del av en rundresa i Sverige i samband med kungens 40 år på tronen. Programmet består bland annat av en båtresa på Klarälven och tal på Stora torget.

Kungaparet promenerade från kvartert Almen till Stora torget kl 16.45. Därefter höll kungen tal. Under torsdagskvällen äter kungaparet middag på residenset i Karlstad.

Enligt hovets biträdande presschef Annika Sönnerberg som är med kungaparet på plats i Karlstad är kungaparet informerade om hotet, men har ingen kommentar. Hovet hänvisar alla säkerhetsfrågor till polisen.

Kungens resa genom Sverige

* I år firar kung Carl XVI Gustaf 40 år på tronen som statschef. Därför besöker kungaparet alla 21 län i Sverige.

* Jubileumsresan startade i Kalmar län och Jämtland är det sista länet som får kungabesök.

* Kungaparet har önskat att besöken är så publika som möjligt, med promenader på gator och torg.

* I programmet för kungaparets besök i Värmland ingick besök vid Forshagaforsen, besök på Lerinmuséet i Karlstad och båtbusstur i samma stad.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.