Brandkår läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Deltidsbrandkåren i Nysäter måste göras om till ett så kallat räddningsvärn med frivilliga. Orsaken är att det inte går att rekrytera fler som kan ha jour och rycka ut inom fem minuter från larm. Igår kväll hölls ett stormöte i Nysäter om förändringen.

– För oss boende här är det fruktansvärt, säger Carina Axelsson inför onsdagen informationsmöte. Dom har gjort väldigt fina grejer, säger hon.

– Vi har gjort mycket för att försöka rekrytera, säger räddningschef Mattias Larsson. Bland annat har det ordnats öppet hus och prova-på-dag för kvinnor men detta har alltså inte lyckats.

I dag finns ständigt två brandmän i beredskap, dygnet runt i Nysäter. Men nu tvingas man minska till ett räddningsvärn, vilket innebär att det inte är säkert att det finns brandmän tillgängliga vid ett larm. Vid alla larm kommer brandstationen i Säffle tätort att larmas.

Kurt R Gustafson, ordförande i Gillberga utvecklingsgrupp, är kritisk.

– Det är ju en minskad trygghet för oss som bor här.     

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.