Bredare bild av Boltzius

Uppdaterad
Publicerad

Minnet av predikanten Boltzius lever kvar i Skåre mer än hundra år efter hans död.

2009 kom David Liljemark med sin serieroman om den mytomspunne helbrägdagöraren F A Boltzius. Till den hundrasidiga tecknade berättelsen fogades då ytterligare ett par hundra sidor bakgrundsfakta och arkivfynd.

Nu har David Liljemark släppt en ny bok med ännu mer om Skåres store kändis – Boltzius. Liljemark är dessutom släkt med Boltzius. Helbrägdagörelsepredikanten Boltzius är David Liljemarks farmors farbror.

– Jag är fascinerad av originalet Boltzius, som på bred, barsk värmländska predikade i Skåre, men den religiöse fanatikern som lurade folk att tro att de blivit friska har jag svårt för, säger David Liljemark. – Det var många som lämnade kvar sina kryckor och bråckband hemma hos Boltzius och sedan fick beställa nya när de lyckats ta sig hem igen.   

David Liljemark har grävt i arkiven. Boltzius var en omskriven man och kontroversiell kändis på sin tid. Det finns många notiser från tidningar runt om i landet om och på Värmlands museum finns en omfattande samling med brev till Boltzius. 

Den nya boken är en fortsättning på den förra med ännu mer spännande material om den Boltzius, som levde mellan 1836 och 1910.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.