Brist på folk i växande marknad

Publicerad

Med rätt kompetens skulle IT-branschen kunna växa i Värmland. Men konkurrensen om arbetskraften är stenhård.

– Det råder brist på IT-tekniker och IT-ingenjörer i länet. Värmland behöver ett sextiotal nya. Med en sådan förstärkning skulle länets IT-företag  kunna växa stort, det hävdar  Göran Österman, VD för Stiftelsen Compare, som  representerar 104 IT-företag i länet.

Totalt sett saknas IT-kompetens  i hela Europa. Göran Österman arbetar också med Business Värmland på Region Värmland  och har överblick. 

– Det är en väldigt spännande trend som vi ser nu och som kommer att förstärkas under 2014. Vi har väldigt många duktiga företag i regionen och som också har en marknad som ligger långt utanför Värmland. Man jobbar mycket mot Stockholm men Oslo kommer stort.

Kan bli en explosion

– Än så länge är det Stockholm som leder, men Oslo kommer starkt och kan vi få i gång en bättre infrastruktur, skulle det kunna bli en fullständig explosion för den här regionen när det gäller tillväxt, tillägger Göran Österman.

– Det är en otrolig konkurrens om arbetskraften, konstaterar Johan Gotting, VD för Elvenite AB, ett av IT-företagen i Karlstad. Jag vet inte om folk inser hur levande och vital bransch det här är, och vilken fin position den värmländska marknaden har.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.