Trots kommunens bostadsgaranti står många nya studenter i Karlstad fortfarande utan bostad. Nu får man svidande kritik från studentkåren.

Brist på studentbostäder

Uppdaterad
Publicerad

Trots kommunens bostadsgaranti står många nya studenter i Karlstad fortfarande utan bostad. Nu får man svidande kritik från studentkåren.

– Karlstad säger att de har en bostadsgaranti men de har de inte för den går inte ihop, alla får inte en bostad, säger Karlstad studentkårs ordförande Lisa Knutsen.

Som vi berättade igår har Karlstad universitet antagit rekordmånga nya studenter i höst. Det betyder också en större konkurrrens om bostäderna. Karlstad kommun har bostadsgaranti till studenter som flyttar in från någon annan kommun. Men att lägenheten är tillgänglig från skolstarten är inte självklart och i väntan på ett eget ställe att bo i får studenterna lösa situationen på egen hand.

– Nu bor jag på tillfälligt på vandrarhem i Kil, säger Patrik Frostrand.

– Jag delar ett etta med en kompis. Då har jag någonstans att bo tills jag får en lägenhet, säger Amanda Friberg.

Exakt hur många som fortfarande saknar bostad finns det inga uppgifter om men enligt både studentkåren och det kommunala bostadsbolaget KBAB är situationen värre än tidigare år.

– Vi tycker inte att Karlstad ska marknadsföra sig med en bostadsgaranti. Vi vet att många jobbar hårt men vi är inte där än, säger Lisa Knutsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.