Foto: TT

Brister i patientsäkerheten i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, påpekar att det funnits flera brister i patientsäkerheten på sjukhuset i Arvika. Det efter att man missat komplikationer efter en operation som Lex Maria-anmälts.

Enligt anmälan hade en äldre patient opererat bort sin gallblåsa. Efter operationen fick mannen buksmärtor men inga fel kunde upptäckas. När hans tillstånd försämrades ytterligare flyttades han till intensivvårdsavdelningen där han sedan fick hjärt- och lungräddning efter att ha fått ett hjärtstillestånd.

Mannen försämrades än mer och flyttades till universitetssjukhuset i Örebro där en ny röntgen gjordes. Det visade sig att hans buk var vätskefylld och när man undersökte gallväggarna upptäcktes ett läckage.

Patientsäkerhetsrisker finns fortfarande

Sjukhuset har listat flera brister, bland annat i kirurgernas dokumentation, organisationen på sjukhuset, rutiner och säkerhetskulturen på sjukhuset. Man har också förslag på en rad åtgärder som ska förbättra rutinerna efter händelsen.

Men IVO bedömer att patienten blivit utsatt för en allvarlig vårdskada på grund av flera brister. Man kritiserar också den utredning som gjorts efter händelsen eftersom det inte är tydligt vilka åtgärder som redan vidtagits och påminner bland annat om skyldigheten att föra journaler så att bra vård kan ges. Senast i juni konstaterade IVO att det fortfarande fanns risker med patientsäkerheten på kirugiavdelningen i Arvika och har begärt en redovisning av landstinget till februari 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.