För höga hyrläkarkostnader igen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt prognosen kommer landstinget lägga runt 90 miljoner kronor på hyrläkare och överstiger ännu en gång budgeten för hyrläkare.

Budgeten ligger på cirka 62 miljoner kronor för 2014 men den här gången har kostnaden för hyrläkare varit större än tidigare. Fram till och med september i år har kostnaden för hyrläkare landat på runt 67 miljoner. Enligt de prognoser som gjorts väntas slutsumman överstiga 90 miljoner, vilket är den högsta kostnaden hittills.

– Men förhoppningsvis hamnar vi inte där utan på en lägre siffra, säger landstingsrådet Jane Larsson (c). som men ar att kostnaden brukar öka kring jul och nyår när den ordinarie personalen vill vara ledig.

Mål om att inte ha hyrläkare 2015

Förra året låg kostnaden på 87 miljoner. Det här är tredje året i rad landstinget spräcker budgeten. Målet om att under 2015 inte ha några hyrläkare över huvudtaget ligger långt borta.

– Det här målet sattes för drygt tre år sedan, säger Jane Larsson.

– Då hade vi förhoppningar om att kunna entusiasmera hyrläkarna och erbjuda en fast tjänst. Men man måste respektera de som inte vill ha det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.