Budgetsatsning på äldre och yngre

Publicerad

De ledande politikerna i Karlstad kommun vill satsa på skolan och omsorgen i sin budget.

– Det är en satsning på de äldre och de yngre och det känns riktigt bra, säger Henrik Lander (C), kommunalråd i Karlstad.

Vård- och omsorgsnämnden får ytterligare 79 miljoner kronor. Det handlar bland annat om satsningar inom hemtjänsten.

– Vi vet att det varit väldigt stressigt inom hemtjänsten och därför lägger vi in mer pengar där, säger kommunalråden Maria Frisk (MP).

Minskade barngrupper

Satsningen inom barn- och ungdomsnämnden är 65 miljoner mer än i år. Renoveringen av skollokaler ska fortsätta och i förskolan ska barngrupperna minska.

– Det är en hjärtefråga för kristdemokraterna och det har vi fått in i den här budgeten även om det bara är ett första steg, säger kommunalrådet Peter Kullgren (MP).

Enligt kommunalrådet Niklas Wikström (FP) finns det också utrymme för höjda lärarlöner på cirka 3,5 procent.

Kommunen växer

Kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) säger att det finns utrymme för satsningar tack vare att kommunen växer befolkningsmässigt.

– Samtidigt är jag den förste att förstå att det finns massor av mer behov och önskemål inom många områden. Men vi ska ha ordning på ekonomin och det kommer vi inte att tumma på, säger han.

Osäker framtid för majoriteten

Men även om allianspartierna Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet presenterar en gemensam budget för nästa år är det inte alls säkert att samarbetet dem emellan fortsätter efter valet.

– Det betyder bara att vi tar ansvaret för verksamheten fram till dess att vi inte styr gemensamt längre. Nämnderna styr vi fram till december, sedan får vi se hur valresultatet utfaller, säger Maria Frisk (MP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.