Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Foto: SVT

Chefredaktören: Fel av KAU att stoppa Vilks

Uppdaterad
Publicerad

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson menar att det är en skandal att Lars Vilks inte fick föreläsa på Karlstads universitet.

Han skriver i sin blogg på expressen.se att det är helt rätt att Lars Vilks får föreläsa i annan lokal i Karlstad. Thomas Mattsson medger att konstnären är kontroversiell, men att universitetet gjorde fel när de låter de som hotar och hatar vinna över yttrandefriheten.

– Jag tycker det är fullständigt orimligt att tänka sig en tanke där en svensk medborgare som utnyttjar sin yttrandefrihet och som är inbjuden av en förening på ett universitet förvägras att framföra det som faktiskt kan vara anstötligt tänkande men är fullt lagligt, säger han till Värmlandsnytt.

Vilksföreläsning i Karlstad

Thomas Mattsson menar att Vilks har blivit en symbol för det fria ordet. Han skriver att ”Det finns mer välkammade företrädare för detta fria ord, mer rumsrena opinionsbildare, men det är av underordnad betydelse för alla som på allvar värnar denna rättighet.”

Expressen valde i mars 2010 att publicera Lars Vilks teckningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilksföreläsning i Karlstad

Mer i ämnet