Personal ska dansa sig friska

Uppdaterad
Publicerad

Man kan dansa sig till bättre hälsa, visar forskning. Därför ordnar Landstinget i Värmland, som en del av sitt hälsoarbete för personalen, både dansseminarium och dans på den internationella dansdagen om en vecka.

Dans är oerhört betydelsefull för hälsan. Det blir allt fler forskare överens om. I många kulturer världen över spelar dansen fortfarande en stor roll för sammanhållningen. Bengt Starrin, professor i socialt arbete vid Karlstads universitet är en av dem som forskat om dansens välgörande effekter.

När vi dansar sänks blodtrycket, halten av stresshormon minskar, medan halten av ”lugn- och ro”-hormonet ökar. Ja, dans har i olika undersökningar visat sig ha mycket god effekt för att främja bra hälsa. Forskning har till och med visat att dans kan skydda mot demens och göra nytta vid fysiska sjukdomstillstånd, som t ex artros, klimakteriebesvär, diabetes och benskörhet. Även fibromyalgipatienter och patienter med stressrelaterade sjukdomar kan enligt aktuell forskning bli hjälpta av att dansa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.