Därför publicerar SVT bild på Sabinas mördare

Uppdaterad
Publicerad

SVT väljer nu att publicera bilden på den man som mördade Sabina i Arvika för elva år sedan, och som rymde från den rättspsykiatriska kliniken i Kristinehamn häromdagen.

SVT är mycket restriktiva med att publicera bild och namn på exempelvis brottsmisstänkta. Det är ofta svårt att överblicka konsekvenserna av en publicering, och ofta uppväger inte allmänhetens intresse av att få information den skada som en publicering innebär för den brottsmisstänkte eller hans eller hennes anhöriga.

SVTs roll är att skildra och granska polisens arbete, inte att ”delta” i det, något som faktiskt kan inträffa om vi publicerar bilder på efterlysta brottsmisstänkta, då vi på något sätt blir en del av polisens jakt.

Sabinas mördare på rymmen

Men, med det sagt, har jag och Ulf Johansson, som är ansvarig utgivare för riksnyheterna på webben och i TV, beslutat att trots allt publicera bilden. Skälen är framför allt att rikslarm nu har utfärdats och att det framkommit att överläkaren vid rättspsyk i Kristinehamn gör bedömningen att det finns en ”ansenlig risk för att mannen återfaller i brott”, om han inte får fortsatt vård.

Det i kombination med att det är ett mycket grovt brott som mannen gjort sig skyldig till gör att en publicering är befogad.

Tomas Skoglund, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Värmlandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabinas mördare på rymmen

Mer i ämnet