Foto: TT Nyhetsbyrån/Claudio Bresciani

Datorhybrider vinner mark

Uppdaterad
Publicerad

Surfplattorna är på väg att segla om datorerna i handeln. Då laddar branschen om med hybrider.

Surfplatta och laptop i ett är den senaste i raden av tekniska prylar som ska rusta våra hem.

Redan förra hösten såldes fler surfplattor än laptops i Sverige, och nästa år beräknas de gå om också de stationära datorerna. Tillverkarna är självklart med på banan, menar Klas Elm, vd på Elektronikbranschen.

– Pc-tillverkarna sitter inte still. De tar fram nya typer av laptops som är rätt spännande, och även hybrider. Vi har inte sett slutet på utvecklingen.

En hybrid är ett slags kombination mellan bärbar dator och surfplatta, där skärmen kan kopplas loss och bli en pekskärm. Än så länge är försäljningen marginell, men analysföretaget Gartner räknar med en stadig ökning kommande år.

Datorn inte död

Men helt uträknad är inte den stationära datorn för hemmabruk. Spelarna är en stark målgrupp, enligt Klas Elm.

– De vill ha snabba och kraftfulla datorer. Sedan finns det många andra som är traditionella och vill ha en dator. Så jag tror inte vi ska förklara den död än.

Innan surfplattornas och de smarta mobilernas intåg på marknaden valde vi mellan stationär eller bärbar dator, med stor eller liten skärm. I varje hem fanns också tv, dvd-spelare och musikanläggning. Med den nya multikompetenta tekniken skulle det egentligen räcka med en enda universalpryl, där vi kan både surfa, titta på film och lyssna på musik.

En skärm i varje rum

Tvärtom, menar David Sands, professor vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Våra hem kommer att fyllas av allt fler tekniska prylar, en skärm i vardagsrummet och en i köket till exempel. Och det är tillverkarna som driver på.

– Det handlar om vad man tror att man kan övertyga folk att de vill ha.

Samtidigt blir vi allt mer oberoende av specifika prylar eftersom vi har mer information åtkomligt via nätet, påpekar David Sands. Vi kan låna varandras grejer.

– Vi är inte beroende av en enda pryl, det handlar mer om att ta det man har till hands. Det viktiga sitter inte i prylen, utan på webben.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.