De förlorade allt i branden

Uppdaterad
Publicerad

I branden i Duvslaget i Karlstad i fredags förlorade ett antal tiggare både pengar och tillhörigheter. Tack vare en privatperson kunde de bo i en lägenhet några nätter, men nu måste de snart flytta igen.

När vi kommer till lägenheten där romerna tillfälligt bor så har de redan hunnit iväg. Tillsammans med Agneta Andersson från nätverket Stöd för hemlösa i Värmland letar vi efter dem på olika platser i Karlstad.

– Vi var nere i Välsviken och kollade och de sitter och fryser, men de ger inte upp. Jag skulle inte klara av det men de ger inte upp, säger Agneta Andersson.

Branden vid Duvslaget

De som vi pratar med säger att de får ihop mellan hundra och tvåhundra kronor per dag.

Senare på kvällen åker vi tillbaka till lägenheten och då träffar vi två av de som bodde i Duvslaget, Viorel Sterie och hans fru Christina Sterie. Hemma i Rumänien finns deras tre barn.

Allt är borta

Viorel berättar om fredagskvällen och branden i vilken har förlorade mycket av sina saker och pengar.

– Min vän ringde mig och sa ”Viorel, kom, kom”, det brinner. Allt är borta, mina pengar och mina kläder.

Från och med torsdag kan de inte bo kvar i lägenheten. Några kommer åka hem till Rumänien men Viorel och Christina tänker kanske åka tillbaka till Duvslaget.

– Kanske kommer jag gå till tågstationen, säger han.

Så ni kommer åka tillbaka till platsen där det brann?

– Ja.

Men det går inte längre. På tisdagseftermiddagen valde kommunen att sätta upp stängsel kring Duvslaget för att stoppa möjligheterna att bo där.

Vad önskar du dig mest just nu?

– Jag vill ha ett jobb. Jag letar efter jobb och jag vill jobba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid Duvslaget

Mer i ämnet