Skapar egna brädspel

Uppdaterad
Publicerad

På Kronoparken i Karlstad läggs just nu sista handen på ett nytt brädspel. Spelet ska lanseras på den stora spelmässan Spiel 2014 i Essen i Tyskland. Tärningen är kastad.

– För att få till det här moderskeppet så har min bror först skulpterat skeppet i lera, fotograferat det från flera olika håll och lagt in i datorn och sedan målat på detaljer, berättar Jonathan Fryxelius samtidigt som han pekar över skärmen.

Det är onekligen ett mödosamt arbete att designa ett sällskapsspel. Nu driver fyra brädspelande bröder ur syskonskaran det lilla spelföretaget. Fyra år och fyra spel har det blivit hittills. Det nya spelet utspelar sig år 3400 och går ut på att vinna makt och rikedomar bland fjärran stjärnor och planeter.

Växt upp med egna sällskapsspel

– När vi var små spelade vi mycket brädspel. Jag har ju 13 äldre syskon och två yngre och många av mina äldre syskon gjorde egna spel och då blev det att man spelade de spelen, säger Jonathan Fryxelius.

Än så länge säljs spelen i blygsamma upplagor, cirka 1500 exemplar och dömmen är att ett storföretag ska nappa på deras spel.

– Vi har ett väldigt problem med att vi är ett litet företag. För att vi ska nå ut med spelen så måste de tryckas på engelska, men då säljs de inte i vanliga leksaksbutiker för de säljer bara spel som riktar sig till svenska familjer. Så vi har svårt med den svenska marknaden, men vi säljer lite i Japan, Nya Zeeland, Kanada och USA. Men det är ganska små kvantiteter. Först när något storföretag nappar kan vi börja tjäna på det och jobba med det på heltid, säger Jonathan Fryxelius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.