Dement fick frukost på toalettstol

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna på ett äldreboende i Säffle fick sitta på en toalettstol och äta sin frukost.

En kvinna på ett äldreboende i Säffle fick äta frukost sittandes på toalettstolen. Nu har den här händelsen och andra missförhållanden på boendet lett till att kommunen gjort en lex Sarah-anmälan.

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver utredaren hos Säffle kommun att en negativ kultur uppmärksammats på äldreboendet, en kultur som brukarna kan fara illa av och att det framkommer anmärkningsvärda situationer på avdelningarna.

Inte mänskligt

Till exempel har en äldre kvinna fått sitta på en flyttbar toalettstol när hon skulle äta sin frukost. Enligt personal som uttalat sig om det inträffade i utredningen var de för att för att kvinnan blivit orolig i sin rullstol och inte kunde äta i den. Men att äta mat sittandes i en toalettstol är inte rätt, menar ansvariga på kommunen.

– Man kan inte acceptera att man använder en toalettstol på det sättet, det är varken hygieniskt eller mänskligt. Jag tror att det finns alternativ och genom att resonera med brukaren kan man komma fram till något motsvarande som kan användas i ett vanligt rum så att säga, säger Lisbet Westerberg (C) som är ordförande i socialnämnden.

Hon håller med tjänstemännen som gjort utredningen att det är påtaglig risk för allvarliga missförhållanden på avdelningen.

”Bra att personal reagerar”

Det var en praktikant som var på boendet under fyra veckor strax före jul som slog larm om missförhållandena. Värmlandsnytt har varit i kontakt med henne och hon beskriver att hon upplevde att personal var högljudd och skrek åt de äldre. Dessutom var personal hårdhänt mot de boende, till exempel när de skulle tvättas. Att en äldre kvinna fick sin mat serverad sittandes på en toalettstol såg hon inte själv men fick kännedom om det under praktiken.

– Det är bra att personal reagerar när man ser att vi inte kvalitetssäkrar fullt ut och nu får vi verkligen jobba med kvalitetssäkrandet. Det här är något vi tar på största allvar men det är också lärande för oss, säger verksamhetschefen inom äldreomsorgen Ann-Louise Caesar.

Åtgärder vidtas

Från kommunen vidtar man nu vissa åtgärder på grund av det inträffade.

– Handlingsplaner och rutiner ses över. Det handlar om att tydliggöra vad vi har för uppdrag och jobba med värdegrund. Dessutom ska vi säkerställa att genomförandeplaner finns, säger Ann-Louise Caesar.

– Som ordförande i nämnden blir man lite sorgsen över att det ska behöva hända, säger Lisbet Westerberg (C).

– Man vill ju gärna att man ska ha utbildning, ha samtal och reflektera så man försöker följa de föreksrifter och planer som finns för personal och att de också ska få stöd i att handla på ett etiskt bra sätt, säger hon.

Du är ordförande i nämnden, vad gör du nu?

– Jag och hela nämnden kommer ta upp en diskussion om hur vi kan arbeta för att förhindra, och att nå ut till våra medarbetare om vilket uppdrag vi har i socialnämnden gentemot våra brukare. Kanske kan vi också få personal till våra möten som kan berätta hur det ser ut längst ut i utförarledet, säger Lisbet Westerberg (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.