Demonstration på torget

Uppdaterad
Publicerad

Ett par hundra personer samlades under fredagseftermiddagen på Stora torget för att protestera mot Förvaltningsrättens beslut.

Värmlandsnytt sände direkt från demonstrationen och du kan se sändningen i efterhand här.

Sofie Rockmyr är en av initiativtagarna och hon fanns på plats på demonstrationen.

Varg i Värmland

– Jag såg igår efter att domen kom att det var mycket ilska och frustration. Så kände jag att då startar jag en grupp och organiserar det här så att det händer något, säger hon.

Vill markera

Sofie Rockmyr har egentligen inte några stora förhoppningar om att kunna påverka situationen, utan säger att det framförallt handlar om att markera.

– Jag hoppas att vi får en ordentlig markering. De ska vänta att det här är inte okej. Det är så mycket folk som blir drabbade av det här negativt så vi måste bara markera det.

Svenska rovdjursföreningen Jan Bergstam fanns på plats i Värmlandsnytts studio.  Han tycker att Förvaltningsrätten gjorde rätt som stoppade jakten.

– Jag tycker de gjorde rätt med tanke på att regeringen gjorde fel för ett år sen när de förbjöd organisationer och andra att överklaga beslut som går från Länstyrelsen till Naturvårdsverket. Så kan man inte ha det i en rättsstat.

Stoppas tills vidare

Det som Förvaltningsrätten tagit ställning till nu är inte jakten på varg i sig utan villkoren för hur jakten kan överklagas. Enligt Förvaltningsrätten är det tveksamt om jaktförordningens överklagandeförbud är förenligt med EU-rätt. Därför stoppas nu jakten tillsvidare.

Jägareförbundet har överklagat Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet