De två vargarna som sköts i Fulufjällets revir. Den mörka är en hane på 26 kg och den andra är en hona på 22 kg. Foto: Länsstyrelsen Dalarna

Ingen fortsatt vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen fortsatt vargjakt i år. Högsta förvaltningsdomstolen beviljar inte prövningstillstånd. Det innebär att vargjakten är avslutad eftersom jaktsäsongen är slut på söndag.

– Det är en fortsatt parodi och tilltron till rovdjurspolitiken är nu noll, säger Gunnar Glöersen på Jägareförbundet.

Det var i dag som Högsta förvaltningsdomstolen beslutade att inte bevilja prövningstillstånd för den dom som kammarrätten kom med, som stoppade den selektiva jakten på 16 vargar i landet.

GD

Högsta förvaltningsdomstolen skriver i sitt beslut att prövningstillstånd kan ges av två skäl. Antingen för att ett avgörande i målet är viktigt för ledningen av rättstillämpningen, eller att det finns synnerliga skäl för en prövning. Sedan skriver de att de finner att det inte har kommit fram skäl att meddela prövningstillstånd.

Rovdjursföreningen positiv

Någon som är positiv till beslutet är Jan Bergstam på Rovdjursföreningen i Värmland.

– Det här var ett bra beslut som stärker vårt arbete. Det visar att vi inte jobbat förgäves, säger han.

Kammarrättens dom var en så kallad inhibition av Naturvårdsverkets beslut om jakten. Det innebär att jakten i år i praktiken är avslutad eftersom jaktsäsongen avslutas på söndag.

”Nu  har alla inflytande”

Jägareförbundets Gunnar Glörsen säger till SVT att beslutet är olyckligt och att man inte tar ansvar för rovdjurspolitiken, men Jan Bergstam håller inte med. Han menar att det ger ökat inflytande.

– Jag tycker att det här visar att man inte bara tar hänsyn till jägarnas lobbyverksamhet som de bedrivit. Nu har alla parter inflytande över artens framtid, säger Jan Bergstam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GD

Mer i ämnet