”Det har varit en mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en uppriven säljare av huset på Lillmossevägen på Hammarö som idag berättade i rätten, hur hon upplevt tiden runt de anlagda bränderna. Under eftermiddagen kommer den misstänkte 39-årige mannen förhöras.

Vid fyra tillfällen under januari och februari i år misstänks 39-årigen ha anlagt bränder i och utanför en villa på Lillmossevägen på Hammarö. Samtliga bränder hann självslockna eller släckas av grannar och polis innan de orsakade någon stor skada, men händelserna oroade grannar i villaområdet.

Erkänner en brand

39-åringen och hans sambo var på väg att köpa huset på Lillmossevägen. Sambon hade betalat handpenning, men när tiden för det slutliga köpet närmade sig upptäckte man att det hade brunnit i fasaden på huset. Sedan anlades den ena branden efter den andra. 39-åringen har sagt i polisförhör att han kände sig ekonomiskt trängd då han hade spelat bort pengar han lånat till husköpet.

mordbrannare

Han har tidigare erkänt att det var han som tände på den tredje gången, på kvällen den 4 februari, men nekar till inblandning i de andra bränderna.

Tomt i sju år

Under förmiddagen idag förhördes den kvinnliga säljaren av huset. Hon och hennes familj flyttade från huset på Lillmossevägen för sju år sen och sen dess har det stått tomt. Husaffären med de nya ägarna, den misstänkte gärningsmannen och hans sambo, gjordes klar i höstas och inflyttningsdatum skulle varit i januari men flyttades fram gång på gång, på grund av bränderna.

Knappt sovit

Ägaren vittnade gråtandes i rätten om hur tiden runt bränderna varit. Hon, hennes sambo och hennes far har sovit i skift för att bevaka huset via kamera. Sen brand tre inträffade har hon knappt sovit alls. De kunde inte förstå varför bränderna inträffade eller vem ville dem så illa, efter alla år som gått sen de flyttat från Hammarö.

Under rättegångsdagens förmiddag lade åklagaren fram bevis för att 39-åringen är skyldig även till de andra bränderna. Bland annat har vittnen fotograferat mannens bilen i området i anslutning till andra branden. Och genom en kartläggning av mannens dator och telefon anser åklagaren att det är bevisat att gärningsmannen befunnit sig på platsen vid samtliga bränder.

Under eftermiddagen ska den misstänkte gärningsmannen förhöras.

Detta har hänt:

17 januari:

Det upptäckts att någon placerat marschaller intill husets fasad vilket orsakat en brand i ytterväggen.

21 januari:

Ett vittne hör glaskross och ser en man fly från huset. När polis kommer till platsen upptäcker de en brandhärd inne i huset som tyder på att ett brinnande föremål kastats in genom en ruta.

4 februari:

På kvällen upptäcks att en hög ved på altanen har satts i brand. Polisen söker med hund och spåren slutar vid Baldervägen. Polisens hypotes är att gärningsmannen haft ett fordon placerat där. Huset var vid detta tillfälle kameraövervakat och gärningsmannen fångades på bild.

20 februari:

Vid lunchtid upptäcks att en brand anlagts vid villans garage. En granne lyckades dock att släcka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

mordbrannare

Mer i ämnet