”Det var något speciellt”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll är det 50 år sedan ett lovande engelskt popband spelade på Sundstagymnasiet.

Med på turnen fanns bland annat det svenska bandet Telstars. Sångerskan i Telstars Mona Skarström-Sääv bor sedan trettio år i Karlstad och ända sedan de stod på samma scen i Sundstaaulan har de hållit kontakt.

-Vi kände att det var något speciellt med de här killarna från Liverpool. De hade en särskild scenutstrålning, som vi nog kom att påverkas i Telstars, säger Mona Skarström-Sääv.

1963 var Beatles ett ungt engelskt popband, 20-23 år, som ännu inte riktigt slagit igenom. Det var första konserten utomlands och bandet hade just börjat lämna sin coverrepertoir för att spela egna låtar och ingen visste vad som skulle hända sedan.

Förutom Beatles spelade två andra band på Sundsta i två konserter den här kvällen den 25 oktober 1963 – Telstars och Ken Levy and the Phantoms. På affischerna finns också Trio me' Bumba, men de kunde inte medverka i Karlstad.

Det finns många rykten om Beatles Sverigekonserter. Det ena är att Beatles skulle ha varit förband till Trio me' Bumba, men det stämmer i alla fall inte på karlstadsspelningen. En annan skröna är att konserten inte skulle varit utsåld. Mona Skarström-Sääv säger till Värmlandsnytt att det var två konserter klocjan 19 och klockan 21 och vad hon minns var där fullt i salongen, vilket också syns på en del bilder från konserten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.