Värmländsk sorg blir film

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärfilmaren Gro Westgård i Östra Ämtervik söker just nu värmlänningar som är över 70 år som vill bearbeta sorg med hjälp av en filmkamera.

I Smedsby, Östra Ämtervik, bor dokumentärfilmaren Gro Westgård. Några hundra meter därifrån bor Signe Pettersson. De senaste åren har Gro och Signe arbetat på en dokumentärfilm om Signe och det hon gått igenom i livet.

– Signe är en väldigt speciell dam. Hon är helt unik. Hon har en sån otrolig livskraft och glädje. Och jag vet ju Signes historia. Vad hon bär på och vad för slags sorg hon har upplevt i livet, säger Gro Westgård, filmare på Origo film.

Gro har filmat och intervjuat Signe. Men Signe har även själv fått låna en kamera för att dokumentera sin vardag ur sitt eget perspektiv.

Förlorat man och barn

Idag är Signe 87 år och hon har gått igenom flera stora sorger. De senaste åren har två av hennes tre barn och hennes man gått bort.

– Jag har försökt se på glädjeämnena som varit med mina kära och tänkt att jag får vara tacksam för det som varit. Man äger ju ingen människa.Särskilt sina barn tror man att man äger, men det gör man inte, säger Signe Pettersson.

Att filma Signe har gett mersmak. Gro Westgård har fått en halv miljon kronor i stöd från kulturrådet för att starta upp ett nytt projekt där fler äldre ska kunna bearbeta sorg med hjälp av kameran. Nu söker Gro värmlänningar över sjuttio år som gått igenom sorg och vill delta i hennes projekt.

– Det är ju lätt att tro att sorg bara handlar om dödsfall. Sorg kan vara förluster eller förändringar i livet, säger Gro Westgård, filmare Origo film.

Signe blir ambassadör

Tanken är att de medverkande, precis som Signe ska filma sin vardag och sedan reflektera över sorgen tillsammans med de andra. Och Signe ska fungera som en slags ambassadör.

– Kan jag göra nån nytta så gör jag det gärna. Jag tror att med kamerans hjälp kan man hitta något, säger Signe Pettersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.