Drogtester på krogpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Krogpersonalen i Karlstad ska nu slumpvis drogtestas. Det är nätverket Krogar mot knark som tagit initiativet till testerna som genomförs i december.

Själva testerna kommer genomföras av Clarahälsan. I ett pressmeddelande säger Mimmi Forssten, företagssköterska på ClaraHälsan att slumpmässiga drogtester är en tydlig markering att droger inte accepteras i arbetslivet.

– Det har visat sig att testerna leder till avhållsamhet, vilket bidrar till en säkrare arbetsmiljö, högre produktivitet, förebygger en beroendeutveckling och ger friskare och tryggare medarbetare. Drogmissbruk kostar nämligen mer än själva testerna. Dessutom söker sällan personer med drogproblem jobb på arbetsplatser där de vet att personalen riskerar att bli drogtestade.

En av krogägarna i Karlstad säger också att hon är positiv till testerna.

– Det känns bra att vi är igång med testerna. Jag som arbetsgivare vill skapa en trygg och säker arbetsmiljö för både min personal och gäster. Testerna är ett tydligt ställningstagande för att vi tar avstånd från narkotika säger Camilla Levander, ägare på Harrys i Karlstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.