Dyrt att sparka vd:n

Uppdaterad
Publicerad

Konsum Värmlands beslut att sparka chefen Steve Fredriksson blir en dyr affär för föreningen. Han får totalt 15 miljoner i ersättning fram tills pensionen.

56-årige Steve Fredriksson har en fallskärm som ger honom två årslöner, alltså nära 5,9 miljoner kronor. Han har också en avgångspension som ger honom 65 procent av lönen i fem år från att han fyller 60 år. Det innebär mer än nio miljoner kronor. Det avtalet skrev han med förre ordföranden 1997 när Steve Fredriksson blev marknadschef och det uppdaterades när han blev vd 2003, enligt uppgifter från personalkontoret.

– Det är det avtal som han har, som han teckande när han tillträdde tjänsten som vd, bekräftar Ingegärd Persson, ordförande i Konsum Värmland.    

Konsum Värmland

Så det här är inget man kan frångå?

– Inte som jag kan se det i dagsläget, säger Ingegärd Persson.

Konsum Värmlands ledning satt i krismöte i Karlstad i dag. En internutredning ska nu se vad det är Steve Fredriksosn har tagit betalt för. Förra året tog han ut ett konsultarvode på 674 000 kronor när han var sjukskriven stor del under året och samtidigt hade en månadslön på 245 000 kronor. Föreningens ordförande ångrar inte beslutet att sparka vd:n.

– Det är inte bara mitt beslut utan bakom beslutet så står hela styrelsen och förvaltningsrådet ordförande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konsum Värmland

Mer i ämnet