Ekelund siktar mot final

Publicerad

Irene Ekelund har skyndat långsamt i de stora mästerskapen. Men i inomhus-EM hoppas hon få fira 18-årsdagen med att springa sin första final.

– Nu känner jag att jag är med i matchen, säger Ekelund.

Det dröjde ända till i somras innan den värmländska supertalangen gjorde sitt första internationella seniormästerskap i EM i Zürich. Där var Ekelund bara åtta hundradelar från final på 200 meter. Och när sprintern nu förbereder sig för 60 meter på inomhus-EM i Prag är det med förhoppningar om att nå final för första gången. Ekelund, som tackade nej till inomhus-VM förra året, känner att hon har växt in i seniorkostymen.

– Nu känner jag att jag är med i det hela. Då var det på gränsen, det var knappt att jag kvalade. Nu känner jag att jag har sprungit en bit under kvalgränsen och att jag är med i matchen. Så det känns mycket bättre nu, säger hon.

”Ett kliv till”

Förbundskapten Karin Torneklint märker också att det är en lite mognare Irene Ekelund som står på startlinjen i O2 Arena.

– Hon har landat, känner jag. Det blev så otroligt hajpat där i början när hon slog igenom. Det känns som att hon har tagit ett kliv till i vinter, och hon har gjort störst framsteg på 60 vilket är lite kul när hennes gren (200 meter) inte finns på inomhus-EM.

Ekelund, som fyller 18 när EM-finalen avgörs på söndag, satte nytt personbästa och putsade samtidigt sitt svenska juniorrekord när hon vann SM på 7,26 för två veckor sedan.

TT: Kan det gå ännu snabbare nu?

– Jag ska försöka springa som jag har sprungit, då är jag nöjd. Kanske lite snabbare. Formen är väldigt bra.

TT: Hur långt kan det räcka?

– Som allra bäst är det väl finalen. Annars har jag bara satt att komma vidare till semi som mål, och köra där.

Fyra svenskar startar

Ett litet orosmoln är dock baksidan i höger lår.

– Jag har haft lite... inte problem, men lite stelhet i ena baksidan som har stoppat mig lite. Det är tråkigt, för då vågar man inte riktigt trycka på allt vad man har. Men nu har jag vilat lite, så jag hoppas att det är bra, säger hon.

I lördagens försök får Irene Ekelund sällskap av 24-åriga örebroaren Elin Östlund, som satte nytt ”pers” med 7,41 i SM. På herrsidan står det svenska sprinthoppet till Erik Hagberg, 19, och Odain Rose, 22. I inomhus-EM i Göteborg för två år sedan blev Rose femma på 6,62, men i vinter har Hagberg varit snabbast med 6,66 som bäst.

Irene Ekelund:

Född: 8 mars 1997.

Bor: Karlstad.

Klubb: Malmö AI.

Personliga rekord, utomhus: 11,35 på 100 meter, 22,92 på 200 meter. Inomhus: 7,26 på 60 meter, 23,15 på 200 meter.

Meriter: Silver i JVM 2014 på 200 meter, guld i UVM 2013 på 200 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.