Ekshäradskors i papp till USA

Uppdaterad
Publicerad

Nu skickas Värmland till USA. I Edsbjörke utanför Sunne packar glaskonstnären Ingalena Klenell ned 250 års värmländsk historia i stora lårar.

Konsten samarbetar med högteknologin när Värmland ska visas på Svenska ambassaden i Washington, från den 18 februari till den 6 juni. Värmlands Museum står som producent, men allt har skapats i Sunnetrakten.

2,5 meter högt gratulationskort

– Jag har bland annat gjort ett 5,5 meter långt och 2,5 meter högt gratulationskort till von Echstedtska gården som fyller 250 år, berättar Ingalena Klenell.

Här finns Ekshäradskors i papp, träd i samma material, ett dukat glasbord med historier på glastallrikarna och äkta rosor som jag vaxat och målat.

Revolutionerande papper

– Det har varit ett intensivt och roligt samarbete med Broby Grafiska, Billerud-Korsnäs och en förpackningsdesigner, fortsätter hon. Papperet är revolutionerande genom att det är tänkt att ersätta plast. Egentligen är det tänkt som förpackningsmaterial, men det har fungerat utmärkt i det här konstnärliga arbetet.

Musik, litteratur, film med mera kommer att ingå i den värmländska utställningen som går under namnet ”Stories to be told”. Värmlands Museum står som producent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.