Elbussarna är försenade

Uppdaterad
Publicerad

Satsningen på nya elbussar i Karlstad försenas, tidigast i januari kommer de att levereras och nu finns det kritik mot vikariebussarna.

Tre blå vikariebussar körs nu på linjerna 11, 12 och 13 i Karlstad. Tanken var att de nya elbussarna skulle varit igång, men problem med otillräcklig laddningskapacitet gör att de försenats med flera månader.

– De skulle ha varit i drift här i oktober-november var planen, men vi har försökt att få kraftigare laddfunktion i de här och därför har man fått göra mer ingrepp i bussarna än vad vi trodde var nödvändigt från början, säger Peter Kullgren (KD), kommunalråd i Karlstad.

Bussarna som kommer från det engelska bolaget Optare kan rulla i Karlstad tidigast i januari. Och i flera insändare i tidningarna klagas det på att vikariebussarna är obekväma.

– Ja, men det är en tillfällig lösning här i ett par månader på grund av att elbussarna är försenade. Det är ett bra sätt att hantera situationen, tycker vi , säger Robert Sahlberg, affärsutvecklingsansvarig på Karlstadsbuss.

Karlstadbuss har i dag 60 bussar. Och de tre nya elbussarna blir nu en första satsning på eldrivet.

– Vi känner att det här är ett sätt att få erfarenheter inför framtiden och vi ser också att de här kommer att fylla en väldigt bra funktion i stan med tanke på att de är tysta och miljövänliga, tar sig fram smidigt i stadsmiljön, säger Robert Sahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.