Elever höll eget val

Uppdaterad
Publicerad

Spel, sport, bättre skolmat och djur stod högst på priolistan när det var skolval på Bjurtjärns skola idag. Sju partier som barnen själva hittat på som gjorde upp om makten.

När mellanstadiebarn får vara politiker hörs vallöften som gratis spel, bättre skolmat, mer sport och mindre matte. Mellanstadieeleverna på Bjurtjäns skola har fått fria händer att skapa helt egna partier och så här såg valsedlarna ut när det var dags för val idag: Spelpartiet, Frukt- och kött partiet, Minecraftpartiet, Meea-demokraterna, Ryttarpartiet, Skolpartiet och Sportpartiet

– Vi vill att vi ska kunna spela Minecraft när det regnar på rasterna, säger William Jonsson, företrädare för Minecraftpartiet.

– Vi tycker att det är bra med mycket mer idrott för man får bättre hälsa, säger Hampus Olsson från Sportpartiet.

Många var de som hade samlats i skolans gympasal för att delta i valet. Syftet är att man ska väcka elevernas intresse för politik.

– De som vinner får tillsammans med en lärare planera en skoldag utifrån sitt partis åsikter berättar SO-läraren Josefine Broström.

Och när rösterna var räknade på fredagseftermiddagen stod det klart att Spelpartiet fått flest röster.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.