Emma på topp

Uppdaterad
Publicerad

Karriären kunde ha slutat med en svår krasch för knappt två år sen, men Emma Dahlström reste sig sig, kvalade in till OS i Sotji och var nära medalj. En slopestyletjej som lyft ytterligare via en filmroll i en unik tjejsatsning.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger hon till SVT Sport.

Skidtalangen Emma Dahlström föll handlöst fyra meter under ett träningsåk på ansedda Dew Tour, slog i höften och rammades sen dessutom av en efterföljande snowboardåkare.

Dubbelsmäll för Torsbytjejen

Det var en dubbelsmäll som kunde ha fått svåra konsekvenser för den idag 22-åriga Torsbytjejen. Efter flera försök att fortsätta säsongen tvingades hon till en rejäl undersökning, magnetkamerabilderna visade en fraktur i höften och det blev tre månaders vila.

– När jag väl kom tillbaka åkte jag dessutom på en svår stukning i foten och tvingades vila ytterligare knappt tre månader, säger hon med ett snett leende när vi träffar henne på Bosön i samband med fystester.

I dag är hon starkare än någon gång tidigare, hon imponerar i den så kallade brutalbänken, och längtar efter tävlingssäsongen, inte minst efter förra vintern som gav sån framgång. Femteplats i OS (”fast det hade kunnat vara ännu bättre”) och tvåa i den totala världscupen. Nu hoppas hon på ett steg till, inte minst att bli inbjuden till X Games igen, extremsportarnas eget OS.

Bra cred hos konkurrenterna

Hon har redan fått klartecken med startplats i ansedda Dew Tour och ska den här gången hålla sig på benen. Och förhoppningsvis ha lite fler trick att slänga fram. Redan i somras var Emma på pallen på Nya Zeeland – tvåa bakom supertalangen Kelly Sildaru.

SVT Sport möter henne igen i Saas-Fee på glaciärläger, Sildaru är där med sitt team också och på schweizisk snö börjar arbetet med att nöta hopp. Cork 720-trick finns i registret, nu gäller det att få in det åt båda håll och kanske också lite mer av switchtrick, att komma in baklänges till kicken.

– Om jag har en bra dag så jag har en bra dag så ligger där bland toppen. Om jag får till ett bra åk och på nivån där jag vill att min åkning ska ligga, säger Emma Dahlström som verkligen gjort sig ett namn.

På frågan om hur konkurrenterna ser på henne, skruvar på sig lite förläget och säger:

– Svår fråga. Dom brukar ge mig cred för att jag har en bra stil, åker ganska mjukt och håller mina grabs länge. Men nu vill jag börja slänga lite större trick!

Hon har verkligen fått chansen att hänga med dom allra bästa under senvintern/våren. Emmas framgångar gav henne en filmroll i projektet Shades of Winters andra film, Pure, en ren tjejfilm som fått stor uppskattning. Offpiståkning i Schweiz, sköna hoppscener i italienska Seiser Alm och så helikopterfilmade i slopestyleklassikern Nine Queens i Livigno. Fantastiska bilder och hyllad åkning.

– När jag väl fick klartecken så var jag så himla lycklig! Det är en dröm som går i uppfyllelse att få filma med ett stort filmprojekt. Det är ju dom filmerna man har kollat på när man var liten. Att få vara med i en så professionell grej... det var väldigt häftigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.