Ett drömsommarjobb?

Uppdaterad
Publicerad

En ny kull praktikanter har fått testa på livet som yrkesdansare i ”Drömsommarjobbet”.

En kvart före premiären går de runt på Stora torget i Karlstad med nedböjda huvuden. Praktikanterna i ”Drömsommarjobbet” letar och plockar upp glas från marken, som strax ska bli deras scen.

Många har redan sett dem i farten. För under tre veckor har de haft lunchdiscon på torget, men i dag var det premiär för deras föreställning.

Vill satsa på karriär

Under fyra veckors betald praktik har 20 ungdomar fått testa på livet som yrkesdansare genom projektet ”Drömsommarjobbet”, arrangerat av Region Värmland.

– Det har varit svettigt, fantastiskt och...  finurligt på något sätt. Jag har lärt mig lite nya grejer om mig själv. Till exempel att ta kontakt med publiken också, säger Minda Nilsson från Sunne.

Lukas Fossmo Carl från Karlskoga håller med om att praktiken är utvecklande.

– Jag vill satsa på det här som en karriär, så det är kul att få testa på att jobba med det på riktigt och inte bara ta klasser på en dansskola, säger han.

”Bra med blåmärken”

Tillsammans med koreografen Carl Olof Berg, som var med när ”Drömsommarjobbet” startade 1999, har dansarna behandlat frågor som ”vad ville du bli när du var liten?”, ”vem blev du?” och ”vad är lönen för arbetet du lägger ner?”.

Nu tar ensemblen ut det drygt tjugo minuter långa programmet från studion och visar upp det på torgets gatstenar.

– Det blir lite svårt att göra snurrar och så där. Man får ta det försiktigt, men lite blåmärken är bra. Då vet man att man gjort någonting, säger Minda Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.