EU sågar planer på jakt

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen vargjakt i Sverige den här vintern – om EU-kommissionen får som den vill.

Potocnik är hård i sitt omdöme om den svenska skötselplanen för vargstammen. Han skriver att man i planen inte har lyckats förklara hur vargstammen ska nå gynnsam bevarandestatus.

Planen har, enligt Potocnik, hastats fram utan att alla intressenter fått säga sitt i frågan och har heller inte underkastats någon oberoende vetenskaplig granskning. Vad som menas med gynnsam bevarandestatus är oklart, liksom hur vargstammen ska kunna stärkas genetiskt.

Kritisk kommissionär

Janez Potocnik uppmanar regeringen att upprätthålla det nuvarande jaktförbudet och avslutar sitt brev till miljöministern med att säga att ”en ny jakt inte skulle vara i linje med Sveriges skyldigheter enligt EU:s art- och habitatdirektiv”.

Miljöminister Lena Ek (C), som har haft förhoppningar om att en begränsad vargjakt åter ska bli verklighet den här vintern, säger sig vara upprörd över Potocniks brev.

– Jag är oerhört arg. Vi har försökt att hitta en balans mellan bevarandeintresset och den frustration som människor i vargområdena känner, men kommissionen tänker enbart på bevarandeintresset, säger Ek.

Risk för domstol

Hon har nu bett Naturvårdsverket att analysera brevet för att se hur man ska kunna gå vidare. Lena Ek hoppas fortfarande kunna få förståelse för en jakt i vinter. Tidigare i veckan presenterade Naturvårdsverket en rapport som gick ut på att rikta en begränsad jakt mot de mest inavlade vargflockarna. På så sätt skulle stammen stärkas genetiskt, enligt rapporten.

Men skulle jakten bli av utan EU:s godkännande, är risken uppenbar att Sverige dras inför EU:s domstol.

Blandad respons

Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska rovdjursföreningen, ser inget skäl för vargjakt i vinter.

-Egentligen är det ganska sorgligt att kommissionen ska behöva gå in och rätta upp den här politiken i Sverige, säger hon.

Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, håller däremot med Lena Ek i hennes kritik mot brevet.

-Man väljer en väg där man både ökar polariseringen i vargdebatten och försämrar möjligheterna för vargstammens långsiktiga överlevnad, säger han.

Majoritet mot jakt

Samtidigt presenterade Naturskyddsföreningen på torsdagen en undersökning av opinionsinstitutet Yougov som visar att en majoritet av svenskarna är motståndare till jakt på varg.

Totalt intervjuades 1 009 personer från hela landet. På frågan ”Den svenska vargstammen består i dag enligt Naturvårdsverket av 260-330 individer. Tycker du att vargstammen ska minskas genom jakt?”,  svarade 59 procent nej och 21 procent ja. Även i varglänen svarade en majoritet, 56 procent, nej.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.