Få kvinnor styr i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Det står dåligt till med jämställdheten i länets kommunstyrelser. Bara i en kommun är kvinnorna fler än männen. Och Arvika är den kommun där jämställdheten är som sämst.

– Det är jättedåligt. Alla beslut blir bättre om vi har så bred förankring som möjligt med kvinnor och män, yngre och äldre och liknande, säger Claes Pettersson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Arvika.

Totalt sitter idag 15 Arvikapolitiker i kommunstyrelsen. Elva av dem är män och bara fyra kvinnor.

Valet i Värmland

– Jag tror att kvinnor kan ha svårare att ta för sig och då betyder det mycket att man får stöttning och förtroende från ledande män, säger Lena Kandergård (S) som är en av de fyra kvinnor i Arvikas kommunstyrelse.

Arvika får sällskap i botten av Forshaga och Storfors, där mindre än en tredjedel av kommunstyrelseledamötena är kvinnor. I majoriteten av kommunerna är mindre än 40 procent av ledamötena kvinnor. Grums är den enda kommun där kvinnorna är fler än männen.

Hur lång tid kommer det ta innan kommunstyrelserna är jämställda?

– Jag skulle med glädje se att det var redan nästa år. Vi i Socialdemokraterna kommer att ha varannan kvinna och jag vet att Centerparitet gör likadant. Hur de andra partierna gör vet jag inte, men det är en problematik och vi måste ta en diskussion kring detta, säger Claes Pettersson (S).

Andelen kvinnor i Värmlands kommunstyrelser

Arvika 26,7% 

Forshaga 27,3%

Storfors 28,6%

Hagfors 30,8 %

Karlstad 30,8%

Eda 33,3%

Munkfors 33,3%

Filipstad 36,4%

Kristinehamn 36,4%

Hammarö 40,0%

Kil 45,5%

Sunne 45,5%

Torsby 45,5%

Årjäng 45,5%

Säffle 46,2%

Grums 53,8%

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Värmland

Mer i ämnet