Fågelskydd stoppar skärmflygare

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har beslutat om fågelskyddsområde på Tosseberg. Det innebär att allmänheten inte får vistas i en viss del av området under drygt tre månader och det skapar ilska hos skärm- och hängflygare.

Det är på ett område på Tossebergsklätten, strax norr om Sunne, som det blivit förbjudet för allmänheten att vistas i från och med den 1 april till och med15 juli. Syftet med Länsstyrelsens beslut är att skydda häckande rovfåglar.

– Problemet är att när fåglarna kommer hit i mitten av april och häckar i det här området uppe på berget så är det samtidigt lämpligt för skärm- och drakflygning och där har vi egentligen en olöslig konflikt eftersom fåglarna blir störda och det innebär att då lämnar de äggen, eller om det är ungar så riskerar de att frysa ihjäl. Och då har vi som länsstyrelse krav på oss, framförallt genom EU:s fågeldirektiv att inrätta särskilda skyddsområden för att säkra de här reproduktionsområdena, säger Johan Bohlin, biolog och avdelningsdirektör på Länsstyrelsen.

Just i det området som förbudet gäller finns startramper som skärm- och hängflygare använder för sina flygningar från Tosseberg och flygarna upprörs av beslutet och känner sig överkörda av Länsstyrelsen:

– Det är ett väldigt dåligt underbyggt beslut, tycker jag. Det finns inga konsekvensanalyser i det utifrån vad det innebär för oss som skärmflygare, inte heller vad det innebär för turistnäringen uppe på Klätten, säger Lennart Håkansson som representerar de cirka 15 skärm- och hängflygare i Värmland som brukar vara på Tosseberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.