Fällor stoppade myggen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev nej till besprutning för att få bukt med myggplågan i Deje. Nu kan istället myggfällor ha fått stopp på blodsugarna.

Forshaga kommun har ställt ut elva myggfällor, ytterligare sex har placerats ut av föreningar. Dessutom finns det några inköpta av privatpersoner. Myggfällorna i kombination med vädret håller myggen borta hittills. Ett snabbt överslag ger att fällorna tillsammans suger i sig drygt 20 000 mygg i veckan. Myggen som fångas räknas och artbestäms för att man sedan ska kunna utvärdera effekten av fällorna. Jonas Hagström på Forshaga kommun är ansvarig för skötseln av fällorna.

– De är jätteeffektiva. De är så effektiva att man kan sitta ute och ta en fika i lugn och ro, säger han.

Vädret har hittills varit mindre gynnsamt för myggen men om den senaste tidens regnande följs av värme kan myggen komma att bli fler.

Fakta

Fakta: Aedes sticticus – en värsting

* Det finns 37 arter av blodsugande myggor, stickmyggor, i Sverige.

* Gruppen översvämningsmygg finns i hela landet utom i fjällkedjan. Men den art som kan beskrivas som ”värsting”, Aedes sticticus, har hittills inte påträffats i Norrland.

* Aedes sticticus är den stora plågoanden i de riksbekanta mygghålen vid nedre Dalälven och i Dejetrakten vid Klarälven. Det är denna art som nu kan ställa till med besvär på många andra håll i landet.

* I Norrland finns översvämningsmyggan Aedes cinereus, en ”smygare” som håller sig nere vid benen och biter omärkligt. Den sprider ett virus som ger Ockelbosjukan.

* Gruppen skogsmygg finns i hela landet och brukar förekomma i särskilt stora mängder i Norrland.

Källa: Jan Lundström/www.mygg.se (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggorna i Deje

Mer i ämnet