Fårfesten fångade Skansen

Uppdaterad
Publicerad

För nionde året i rad hålls det fårfest i Sannerudsskolan i Kil i helgen. Runt 125 utställare finns på plats och arrangörerna räknar med att förra årets besöksrekord på 8 000 besökare kommer att slås med råge.

Ungt fokus

Årets fårfest går under titeln Fårever young och riktar sig i högre grad än tidigare till barn och unga. Följaktligen finns också en hel del aktiviteter för de yngre besökarna. Men i övrigt känns mycket igen från tidigare år. Helt nytt är dock Skansens medverkan där tre damer sätter vadmal i centrum. Bland annat visas hur man fotstampar vadmal, ett smått spektakulärt inslag där bara ben i hissade kjolar trampar ull i balja. Det är ett inslag som drar publik och visar på kunskap som är på väg att gå förlorad.

Fårfesten i Kil

Fårkurser

Vid sidan av sedvanlig utställar- och försäljarverksamhet erbjuds också föreläsningar och ett 20-tal kurser i olika variationer på fårtemat, bland annat i konsten att förebygga rovdjursangrepp där utrustning för att skrämma bort rovdjur visas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fårfesten i Kil

Mer i ämnet