Färre kommuner i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

De värmländska kommunerna måste bli färre och större. Det anser Handelskammaren i Värmland.

I början av 1970-talet slogs ett 50-tal värmländska kommuner ihop till 16. Nu är det dags igen enligt företagens intresseorganisation Handelskammaren.

– Dels tror vi att fler och färre kommuner gör att vi får fler etableringar i Värmland. Vi tror att infrastrukturen blir bättre och att vi får tillgång till bättre kompetens, säger handelskammarens vd Frida Johansson.

Krävs 100 000

Enligt Handelskammaren är dagens värmländska kommuner alldeles för små. För att en kommun ska vara  konkurrenskraftig när det gäller bland annat företagsetableringar krävs minst 100 000 invånare hävdar man. Men i Filipstad, där det bor en tiondel så många, håller kommunalrådet inte med.

– Problemen vi har är ofta att det är glest mellan folk, och det kommer det att vara även om vi slår  ihop kommunerna, säger Per Gruvberger (S), ordförande i Kommunstyrelsen i Filipstad.

Svagt stöd

Förslaget har svagt stöd ute i de värmländska kommunerna visar en undersökning  Värmlandsnytt gjort. I en enkät till kommunstyrelseordförandena säger bara Karlstad och Arvika klart ja, medan små kommuner som bland annat Munkfors, Storfors,  Eda och Filipstad säger nej.

– Vi vet hur det var vid den förra kommunsammanslagningen, säger Per Gruvberger (S) i Filipstad.

– Det tog 20 år att få den att slå igenom i folks medvetande så att man inte kände sig undantryckt och utan inflytande. Diskussionen som fanns då om att man bara satsar på centrum finns fortfarande. Om man kan visa på tydliga förbättringar i verksamheten, ja då tror jag på en sammanslagning. Men det tycker jag inte vi kan se idag i Filipstad i alla fall.

Få kommuner

Hur många kommuner som vore lämpligt vill Handelskammaren inte precisera. Men med 100 000 invånare som måttstock kan det handla om väldigt få.

Om du pratar om 100 000  invånare , handlar det inte om regionen runt Karlstad då coh inte om småkommunerna?

– Nej det behöver det inte betyda, säger Frida Johansson på Handelskammaren

Var annars finns 100 000 invånare?

– Vi är 275 000 invånare i Värmland . Men det är inte vår sak att svara på hur den här kartan ska ritas.

Det skulle bli väldigt få kommuner med 100 000 invånare?

– Det spännande är att frågan inte är så högt uppe på agendan som den borde vara. Vad våra medlemmar säger är att den här frågan måste upp på tapeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.