FBK-miljoner ger ingen tillväxt

Uppdaterad
Publicerad

Ett ishockeylag i svenska hockeyligan, SHL, ger inte någon kommunal ekonomisk tillväxt. Det visar ny forskning vid universitetet i Örebro.

– Slutsatsen är att man inte kan motivera bidrag till allsvenska fotbollslag eller elitlag i ishockey med att det skulle vara bra för ekonomisk tillväxt, säger Emelie Värja, doktorand på handelshögskolan vid universitetet i Örebro.

Under flera år har hon forskat för att se vad ett allsvensk fotbollslag eller elitlag i ishockey betyder för en kommun.

I går kunde vi berätta att Karlstads kommun satsar mer än tio miljoner kronor per år på Färjestad via ett antal avtal med klubben och dess dotterbolag.

– Jag gillar ju idrott men jag tycker att kommunerna ska satsa på rätt saker och om nu inte det här ger tillväxt kanske det skulle vara bättre att satsa på fler lärare i skolorna så att ungdomar får en bra utbildning, säger Emelie Värja.

Kommunalrådet i Karlstad, Per Samuel Nisser (M), gör en helt annan bedömning än forskaren om värdet av ett elitlag i ishockey.

– Jag ifrågasätter aldrig en forskare. De får ha sina teorier, men jag får ha mina bedömningar. Tänk om Färjestad inte skulle finnas då skulle det vara något vi saknade. Det är klart att det har betydelse, det är ingen tvekan om, säger kommunalrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.