Festival får polisnota – på en kvarts miljon

Publicerad

Polisen i Värmland har beslutat att ta ut drygt 225 000 kronor i ersättning för polisbevakningen av arrangemanget Putte i Parken i Karlstad, den 3-8 juli i år.

Det är en avsevärd ökning jämfört med vad festivalen fick betala för polisbevakningen vid festivalen i Karlskoga förra året, då polisen i Örebro begärde 30 000 kronor i ersättning.

– Vi har många fler poliser på plats än vad Örebropolisen hade vid förra årets festival, förklarar Jessica Ölvestad, chefsjurist på polisen i Värmland.

Tio poliser kommer att vara i tjänst på festivalområdet och campingen.

Enligt polisen är myndigheten enligt ordningslagen skyldig att ta ut ersättning för bevakning vid vinstdrivande arrangemang. ersättningen tillfaller inte polismyndigheten, utan den allmänna statskassan.

Den numera nedlagda konkursdrabbade Arvikafestivalen slapp betala för polisbevakning, efter den festivalen drevs av en ideell förening och ideella föreningen är undantagna ersättningsreglerna för polisbevakning. Putte i Parken däremot har ett aktiebolag som arrangör. 

Putte i Parkens arrangörer väljer att inte kommentera polisens krav på ersättning. De vill heller inte uppge om de kommer att överklaga beslutet eller inte.

– Jag kommenterar inte detta alls i dagsläget, säger Niclas Lagerstam, VD och festivalgeneral för Putte i Parken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.