Filipstad: Alliansen riskerar spricka

Publicerad

Alliansen i Filipstads kommun riskerar att spricka. Meningskiljaktigheter när det gäller invandringspolitiken gör att det kan bli svårt att fortsätta samarbeta tror KD:s Bengt Sjöberg.

Det har under hela våren varit strider mellan allianspartierna i Filipstad när det gäller invadringspolitiken. Oppositionsledaren Ulf Söhrman har tidigare under våren gjort uttalanden som kritiserats av både egna partimelemmar och allianskollegor.  I går blåstes de striderna till liv igen när Ulf Söhrman gjorde ett nytt uttalande i Sveriges Radio Värmland där han sa så här.

– Det är mycket mer folk ute både på kvällar och nätter. Andra hudfärger och annat, det blir ju en helt annan situation för dom som bor centralt. Det är mycket väsen när man försöker sova.

”Grumligt vatten att fiska i”

Bengt Sjöberg (KD) är starkt kritisk till uttalandet.

– Det är häpnadsväckande och det är absolut inte sådana uttalanden vi behöver inför valrörelsen, det här med hudfärg det är ju mycket grumligt vatten att fiska i, säger han.

Bengt Sjöberg är dock inte förvånad. Han säger att det varit många hårda strider med moderaterna när det gäller invandringspolitiken under våren, och att det kan komma att bli svårt att samarbeta i höst om det fortsätter så.

– Det blir svårt. Vi vill ju förändring också, men det är ett stort problem att man ställer människor mot varandra.  Jag tror vi kommer gå fram mer som enskilda partier och vi får se vad som händer efter valet. Det här skapar splittring och oro, säger han.

Måste få klarhet

Även bland de andra allianspartierna är man kritisk till Ulf Söhrmans åsikter i frågan, och även om man i nuläget tror på ett fortsatt allianssamarbete så kommer man att tänka efter och se vad som händer.

– Vi behöver verkligen fundera över om vi kan driva en allians när vi har så skilda åsikter i en så viktig fråga, Men sen behöver vi ju också få klarhet till om det här är moderaternas ståndpunkt eller bara Ulf Söhrmans, säger Benny Ahrenmark Persson (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.