Filipstad kritiserar regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Filipstads kommun tycker att staten inte tar tillräckligt ansvar i flyktingfrågan. Och nu är man orolig för att det ska drabba kommunens ekonomi i framtiden.

Filipstads kommun kritiserar regeringen för att lämna över ansvaret för flyktingar på kommunen. Bakgrunden är den reform som infördes för två år sedan.

– Jag tycker att man från nationell nivå inte sprider ut ansvaret, utan det blir ett kommunalt ansvar. Integrationspolitik är ett nationellt ansvar, säger kommunalrådet Per Gruvberger (S) i Filipstads kommun.

Den nya reformen som infördes den 1 december 2010, gav staten ett större ansvar för flyktingar under deras första två år i Sverige. Under den tiden är tanken att personerna via arbetsförmedlingen och länsstyrelsen, ska placeras på orter där jobb och bostäder finns. Men när myndigheterna inte har lyckats att placera ut personer är man i de små kommunerna oroliga att ansvaret i slutänden ska landa på kommunen. Filipstads kommun är en sådan, som nu tycker att staten ska ta ett större ansvar under en längre tidsperiod.

Staten tar ansvar

– Staten kommer ta ett forsatt ansvar efter som man efter de här två åren kliver in i den statliga jobb- och utvecklingsgarantin, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Länsstyrelsen i Värmland, som är den myndighet som tillsammans med arbetsförmedlingen ska arbeta med att få nyanlända personer ut till orter där arbete och bostad finns, kan däremot se eventuella problem med den statliga garantin.

– Eftersom nivån på aktivitetsgarantin är ganska låg vet vi inte vad det kommer innebära för kommunerna ännu, säger Katja Berglund integrationsstrateg på länsstyrelsen.

Merkostnad för kommunerna

Och även integrationsministern ser att det kan bli fråga om merkostnader för kommunerna.

– Det kan bli en merkostnad för kommuner i form av att du behöver utfyllnad i form av socialbidrag, men din huvudsakliga försörjning kommer du inte ha i form av socialbidrag, vilket är viktigt ur kommunens synvinkel, säger Erik Ullenhag (FP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.