Finnes: Boende i container

Uppdaterad
Publicerad

Inredd etta på 16,6 kvadratmeter vid Universitetet i Karlstad.

Bostadssituationen för studenter fick ökad aktualitet när Hyresgästföreningen visade upp en inredd container vid Universitetet i Karlstad. Containern är inredd som en etta på 16,6 kvadratmeter.

– Vi ser det som ett alternativt boende för studenter, särskilt i städer där det är svårt att få en bostad, säger Elisabeth Myr, verksamhetsutvecklare vid Hyresföreningen i Karlstad.

– Jag skulle inte vilja bo så, inte ens gratis, säger lärarstudenten Tim Gustafsson.

Nej, många studenter föredrog utomhusmiljön framför containern men diskussioner om bostäder kom igång och en del  skrev brev till politikerna. Bland annat om att det är dyrare att hyra i andra hand av KBAB.

– Ja, vi hyr in lägenheter hos privata fastighetsägare och sedan hyr vi dem vidare till studenter, konstaterar KBAB:s VD Mats Enmark.  Vi tar ju risken med eventuella vakanser och vi har också en kostnad för att hyra ut och det måste vi kompensera oss för.

I Hongkong betalar Silvia Wong runt 10 000 kronor per år för studentbostaden. I Karlstad kostar det 3 700 kr i månaden, men hon är ändå nöjd med boendet här.

–  I Hongkong delar vi också kök, men där bor vi fler tillsammans, så här finns mer utrymme för privatliv, säger Silvia Wong.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.