Fläskbojkott gav ingen förlust

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av maj i år tog ICA-handlaren Jan-Inge Dahlman i Grums bort det sista stycket dansk fläskkött ur charkdisken. Sedan dess har det inte kommit tillbaka. Och trots att det gått mer än fyra månader sedan bojkotten inleddes upplever han inte att han förlorat något på den.

Det var i protest mot den danska djurhållningen som Jan-Inge Dahlman beslutade sig för att bojkotta det danska fläskköttet. Han tog beslutet i full visshet om att han riskerade att förlora både kunder och pengar. Det blev tvärt om.

– Jag tänker nog att jag skulle tappa lite kunder, helt enkelt. Men det är väldigt många konsumenter som bryr sig, säger butiksägaren Jan-Inge Dahlman.

Danskt inte dyrare än svenskt

Men bojkotten av det danska fläskköttet är inte bara ett ställningstagande mot den danska djurhållningen utan lika mycket ett ställningstagande för den svenska. Och jakten på svenskt fläskkött att fylla hålen efter det danska med ledde till en ny insikt, nämligen att det svenska fläskköttet i grunden inte är dyrare än det danska.

– Det finns ett antal leverantörer i Sverige i dag och det är ingen större skillnad i pris mellan det svenska och danska fläskköttet bortsett från fläskfilén. Jag tror det är den som skapat bilden av prisskillnaderna, säger Jan-Inge Dahlman om sina erfarenheter.

Hur förvånad är du över det?

– Jag är faktiskt ganska förvånad. Jag hade den sinnesbilden själv att det skiljer ganska mycket i pris, så jag blev väldigt förvånad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.