Fler ekonomiska brott mot äldre

Publicerad

De ekonomiska brotten mot äldre ökar. Ett vanligt sätt för tjuvarna är att utge sig för att vara från ett lotteri och dela ut pengar.

Tidiigare i år fick en äldre person i Karlskoga ett samtal från en man som säger att den äldre vunnit pengar från Postkodlotteriet.  En stund senare får den äldre besök av en man som lyckas få denne att lämna ifrån sig sitt bankkort med kod. Strax därefter försvinner pengar på kortet. Enligt polisen är detta ett vanligt tillvägagångsätt för tjuvarna.

– Ofta blir man uppringd av en person som påstår att man vunnit pengar, i de flesta fall dyker det även upp en person i dörren som säger att man kommer från Postkodlotteriet och man vill ha kontokort för att sätta in den vinst man har vunnit, säger Leif Lexon som är tf chef vid polisens bedrägerigrupp i Bergslagen.

Andelen ärenden hos Brottsofferjouren som handlar om ekonomisk brottslighet mot äldre har ökat. 2013 handlade elva procent av alla ärenden som berörde äldre män om ekonomisk brotslighet, jämfört med 2008 då samma siffra var två procent. När det gäller äldre kvinnor är det ärenden som rör ekonmisk brottslighet som ökat mest de senaste åren.

– Man ska vara väldigt uppmärksam på den här företeelsen. Det kommer och går, det kan vara några ena veckan och sen går det några veckor och så kommer det några till. Jag skulle mana till försiktighet om man blir ifrågasatt vid dörren, framförallt om man säger att man vunnit pengar, säger Leif Lexon.

I Karlstad pågår just nu hovrättsförhandlingar mot tre män från Grums, Vålberg och Skoghall som tidigare dömts fängelse efter att ha  fått ett tiotal äldre personer att lämna ut kontokortsgifter och bankkort, under förevändning att de vunnit på lotterierna. Männen har sedan tagit ut pengar från kontona

– Man angriper försvarslösas människor som inte kanske förstår vad de är utsatta för. Ur polisens synvinkel är det här ett allvarligt brott, säger Leif Lexon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.