Fler narkotikabeslag med ny metod

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Arvika har börjat använda en ny metod i arbetet mot knarkhandeln, och sedan dess har antalet beslag mer än fördubblats.

Postutlämningsställen har blivit en viktig del i arbetet mot narkotika i Arvika, Eda och Årjäng.

– De informerar oss när det kommer postförsändelser som eventuellt innehåller narkotiska preparat. Då är vi där och norpar dem tidigt, säger polisområdeschefen Peter Sjösten.

Polisens nya projekt startade i april och i år har man hittat 37 såna här försändelser. Förra året var siffran 15.

Använder annan lag

Innehållet är ofta spice, droger som blandas med tobak och aceton för att sedan rökas. De ger en cannabisliknande effekt, men köparen kan inte vara säker på vad drogen egentligen innehåller.

Vissa paket visar sig innehålla substanser som ännu inte är narkotikaklassade, men farliga för hälsan. Då tillämpar Arvikapolisen förstörandelagen och substansen når aldrig de ungdomar som beställt den.

– Detta är ju en mindre mängd vi plockar på varje ställe, men får de ut det på marknaden så förädlar de det och får ut tio till femton gånger så mycket. Så här hindrar vi att mycket kommer ut på gatan, säger Peter Sjösten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.